Wat is karate?

 

Karate betekent letterlijk “lege hand” (kara = leeg, te = hand) en is ontwikkeld in Japan en Korea, als methode om jezelf te verdedigen waar het gebruik van wapens toentertijd verboden was. Karate is zowel een kunstvorm als een filosofie. Omdat ieder persoon een ander persoonlijkheid heeft, komt dit tot uiting in de persoonlijke interpretatie. Daarom hebben vele oosterse karatemeesters in het verleden hun eigen school opgericht waarin zij hun eigen visie en stijl zijn gaan onderwijzen.

De Japanse meester Masutatsu Oyama is de grondlegger van het Kyokushinkai karate, een full-contact stijl die ook wel “the strongest karate of world” word genoemd. De stijl “kyokushinkai” staat bekend om zijn harde maar eerlijke vorm van karate. Door de strenge trainingsdiscipline word je fysiek en mentaal erg sterk. Je leert jezelf beheersen, je zelfvertrouwen neem toe en je verantwoordelijkheidsgevoel word sterker. Het levert zeker een positieve bijdrage aan de ontwikkeling van een karateka maar ook als mens.

Karate is een sport uit een andere cultuur met andere gebruiken, normen en waarden. Tijdens de lessen worden deze ook toegepast. In de lessen worden veelal Japanse termen gebruikt aangevuld met Nederlandse uitleg. In de oorsprong is karate een sport waarin kernwaarden als discipline, doorzettingsvermogen en eerlijkheid erg belangrijk zijn en de sporter zal zich hierin ontwikkelen. In de trainingsfilosofie komen deze kernwaarden dan ook terug in combinatie met de traditionele oosterse culturele aspecten die bij het karate horen.

Is Karate agressief en gevaarlijk? Nee zeker niet! De praktijk wijst uit dat mensen, die karate beoefenen juist rustiger worden.

De ontwikkeling die je doormaakt door de trainingen maken je een sterker mens. Zowel lichamelijk als fysiek leer je grenzen te verleggen, je leert samenwerken, je leert te vertrouwen op anderen en hierdoor kun je groeien als persoon. Agressie is vaak een uiting van boosheid uit zwakte. Het groeien als persoon, het sterker worden zowel fysiek als mentaal, leert je dat agressie nutteloos is en dat je zonder agressie veel verder komt. Op wedstrijden is dit goed terug te zien. De vechter die zichzelf volledig onder controle heeft, die goed is voorbereid en die een grote mate van zelfvertrouwen uitstraalt is vaak de winnaar.